Jajka faszerowane na Wielkanoc
Jajka faszerowane najczęściej przygotowuje się na Wielkanoc. Stanowią świetny dodatek do sałatki jarzynowej, soczystych wędlin czy domowych pasztetów. Ich zaletą jest różnorodność - można przyrządzić wiele farszów, dlatego każdemu przypadną do gustu. Najczęściej bazą jest rozgniecione żółtko, do którego dodaje się kremowe lub wyraziste składniki. Jarskie lub z mięsem - propozycji przepisów na jajka faszerowane jest naprawdę wiele. W tym przepisie do nadzienia trafi aromatyczny boczek.
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane pikantną masą z dodatkiem chrupiącego boczku to znakomity pomysł na Wielkanoc, ale też na imprezową przekąskę. Najlepiej będą smakować podane lekko schłodzone, w towarzystwie drożdżowych paluchów lub delikatnych sałatek. Nie jest to sztampowy pomysł na jaja faszerowane, dlatego z pewnością zaskoczysz bliskich takim wyśmienitym pomysłem.
Jajka faszerowane
Składniki
- 4 duże jajka,
- 100 g parzonego boczku w plasterkach,
- 2 łyżki majonezu,
- kilka kropel sosu tabasco,
- sól,
- pieprz,
- ostra mielona papryka.
Składniki
- 4 duże jajka,
- 100 g parzonego boczku w plasterkach,
- 2 łyżki majonezu,
- kilka kropel sosu tabasco,
- sól,
- pieprz,
- ostra mielona papryka.

Etapy przygotowania
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż żółtka, przełóż do miseczki.
Do żółtek dodaj majonez, sól i pieprz do smaku oraz kilka kropel tabasco (ilość zależy od tego, jak bardzo ostry farsz chcesz przygotować). Całość dokładnie wymieszaj, tak, aby powstała gładka masa.
Boczek usmaż na patelni bez tłuszczu. Gdy będzie chrupiący, zdejmij z ognia i za pomocą ręcznika papierowego odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój na małe kawałki.
Farsz z żółtek przełóż do rękawa cukierniczego. Do każdej z połówek białka wyciśnij masę, posyp boczkiem i mieloną ostrą papryką.
Czym faszerować jajka?
Szukasz więcej pomysłów na jajka faszerowane? Może coś, co zrównoważy pikantną nutę z tego przepisu? Jeśli nie wiesz, czym faszerować jajka, poniżej znajdziesz trzy przepyszne propozycje:
- jajka faszerowane pieczarkami - klasyczne połączenie rozgniecionych żółtek z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Jeśli chcesz, możesz też do nadzienia dodać chrupiącą paprykę, która po podsmażeniu podkręci smak przekąski,
- jajka faszerowane łososiem - delikatna, ale wyrazista w smaku propozycja, idealna na eleganckie przyjęcie. Wystarczą 4 składniki oraz podstawowe przyprawy, żeby ją przygotować. Farsz powstaje na bazie wędzonego łososia, żółtek, majonezu i koperku,
- jajka faszerowane szynką i chrzanem - nie ma lepszej przekąski na Wielkanoc niż ta z chrzanem. Dodatek tego składnika sprawia, że przystawka jest bardziej wyrazista, a nawet lekko rozgrzewająca. Szczypiorek dodaje jej świeżości, a szynka - więcej smaku,
- jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami - przepis w nowoczesnym stylu. Delikatne w smaku awokado świetnie równoważą intensywne suszone pomidory. Całość wychodzi bardzo kremowa.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Sernik zawsze dobry. Polecam.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 508

Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 156
Ostatnio komentowane przepisy

Sernik zawsze dobry. Polecam.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 508

Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 156



Składniki
- 4 duże jajka,
- 100 g parzonego boczku w plasterkach,
- 2 łyżki majonezu,
- kilka kropel sosu tabasco,
- sól,
- pieprz,
- ostra mielona papryka.
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż żółtka, przełóż do miseczki.
Do żółtek dodaj majonez, sól i pieprz do smaku oraz kilka kropel tabasco (ilość zależy od tego, jak bardzo ostry farsz chcesz przygotować). Całość dokładnie wymieszaj, tak, aby powstała gładka masa.
Boczek usmaż na patelni bez tłuszczu. Gdy będzie chrupiący, zdejmij z ognia i za pomocą ręcznika papierowego odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój na małe kawałki.
Farsz z żółtek przełóż do rękawa cukierniczego. Do każdej z połówek białka wyciśnij masę, posyp boczkiem i mieloną ostrą papryką.
pyszotka:)
Taką przekąska sprawdzi się na każdej imprezie:)